coboboblog

coboboblog

Emil Monty Freddie

5 hurtige til kunsten/KUNSTNERPosted by coboboblog Mon, August 21, 2017 19:16:29

VEND KAMERAET DEN ANDEN VEJ!


For fotografen Emil Monty Freddie handler tilværelsen om at se andre mennesker, verden omkring os, naturen – og ikke om at selfie os selv konstant. Vi bliver ikke lykkelige af likes fordi vi poster lykkelige selfies, de forvrænger selvbilledet og tager vort fokus væk fra andre mennesker og ikke mindst AT SE VERDEN!

For nylig så jeg en udstilling hos Birch Copenhagen af Montys blomsterbilleder, og fascineredes af hans belysning, beskæring og enkelhed. Nu har jeg interviewet ham om hans arbejde og igangværende projekt: Håndbogen.

Emil Monty Freddie er oldebarn af surrealisten Wilhelm Freddie og hans farfar var modefotografen Jørn Freddie. Således ligger dét, at se verden i billeder, næsten i blodet. Han arbejder indenfor flere genrer: Mode, portrætter, interiør, reklamer og så også kunstfotografiet. Han har ikke lyst til at være tro mod én genre, vil ikke sættes i bås, men vil favne bredt – så længe man kan se, at der er tale om et Monty-billede. For ham handler det om at bruge sin klassiske fotografuddannelses grundviden – at kunne sit håndværk. Monty fotograferer en blomst eller en hånd, som var det et menneske. Det er essensen, skønheden i det enkelte objekt der interesserer ham.

1. Har du et mantra som fotograf?

Monty svarer at et Buzzword i hvert fald er ENKELHED. Simplicity. Hans fotos er ofte på en sort baggrund med et meget enkelt motiv – han kan lide at fotografere det, folk kan forstå. At have en naiv tilgang – til motivet, og den komplicerede, lobbyistiske kunstverden han er ved at blive en del af. Først og fremmest at forholde sig til menneskene. Et andet Buzzword kunne være YDMYGHED. Ikke at jorde nogen på sin vej op – at behandle alle ordentligt, at leve efter sine værdier og værdsætte menneskelige fællesskaber. At give andre plads og ikke albue sig mod toppen!

2. En håndbog…

I 5 år har Monty fotograferet HÆNDER – fotos, der skal ende op i en HÅNDBOG og en udstilling i 2018. Han har fotograferet alle mulige hænder, kendte som ukendte, men kun hænderne – og hænderne handler om menneskene bag og deres arbejde, deres håndværk – billedbehandling har i projektet været forbudt, fotoet skal afspejle Montys fotografiske håndværk – og de portrætteredes håndværk, gerne mens de arbejder. Historierne bag de enkelte hænder kommer med i bogen – og Montys oplevelse undervejs med alle disse mennesker har været, at også noget er gået op for personerne selv, når de har siddet model.

F.eks. fortæller han om Søren Ryge: Da de havde gået rundt i haven og snakket og fotograferet sætter de sig og Ryge tænder sin pibe – og lidt efter siger han så: ”Dette er MIG”! At sidde med piben var den egentlige Søren Ryge – og her kom de gode billeder – af hans hænder

3. Et godt fotografi…

For Monty skal et godt fotografi altid fortælle en historie – og det er her, han tilføjer at vi skal se at få vendt kameraet den anden vej: Væk fra os selv og ud i verden, fotografere det, vi oplever og ser og ikke os selv og vores selvfedme.

Faktisk er det kunstnerens opgave: At pege udad. Ikke indad på sig selv – men udad – på verden. Vise det, han ser og oplever, via sin specielle vinkel. Den måde kunstneren ser verden på skal han kunne formidle i sit værk – ikke sig selv.

Vi bør alle kigge på noget helt andet end os selv og vores eget liv. Måske endda kigge indad, uden at tage fotos af det! Post mindre – vær mere til stede

4. At tænke i billeder…

Monty tænker især i lys på sin vej gennem verden som fotograf – men ja, han tænker næsten altid i billeder. Nogle gange stopper han dog op og fordyber sig i en oplevelse og indser, at det aldrig vil kunne retfærdiggøres at tage et billede af situationen – de 2 minutter solnedgangen varer skal han se, mærke og opleve – uden at nå at tage det perfekte billede af den.

Men på den anden side er det, at se verden gennem et kamera også en gave: Man ser mere og er mere opmærksom på sin omverden og livet omkring sig når man tænker i billeder.

Det at være fotograf er både at vælge at tage et billede – og at lade være!

Emil Monty Freddie har atelier på Bispevej 29 i Nordvest og siger, at der altid er åbent atelier og kaffe på kanden. Han kan godt lide at få besøg.


Se mere på: montygraf.dk

Instagram: montygraf

Facebook: fotograf Emil Monty Freddie  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.