coboboblog

coboboblog

Niels Valentin

5 hurtige til kunsten/KUNSTNERPosted by coboboblog Sun, July 24, 2016 12:37:04

Herover: Return - olie på hør - 80x100 cm

Maleren NIELS VALENTIN svarer på mine spørgsmål i "5 hurtige til kunsten" - om længslen efter sindsro, smertepunkter og sine havmalerier, der minder mig om senromantiske, symbolistiske naturskildringer, som hos f.eks. Turner.

De er storslåede - DET INDRE I DET YDRE.

Aktuel i soloudstillingen "Inner Ocean" i RoS Gallery i Roskilde frem til 7.august, så du kan nå det endnu!

1. Du har frem til 7/8 en stor soloudstilling i Ros Gallery. Hvilke tanker gjorde du dig op til udstillingen?

Naturligvis tænkte jeg over, om jeg havde flyttet mig kunstnerisk siden jeg sidst udstillede i samme lokaler i 2014, temaet lå fast: Havet. Og da aftalen kom relativt sent i hus, om jeg havde værker nok. Alting flaskede sig og jeg synes, der er kommet en flot udstilling ud af det.

2. Hvad betyder det for dig at male? Hvad er kunstens rolle i dit liv? Og i samfundet?

Tegning og maling har altid været en del af mig med en naturlig pause i ungdomsårene. Jeg har brugt mange år på at finde modet til at springe ud som fuldtidskunstner og det er først i 2014, at jeg tog det fulde spring. Til da har det hele tiden ligget og modnedes i baggrunden, mens jeg har kredset om det via min karriere i filmbranchen som baggrundsmaler, grafiker og illustrator. Et skift fra biologistudiet til Danmarks Designskole viser også dansen om den varme grød. Men maleriet er min stemme og jeg kan ihvertfald sige, at jeg har gjort hvad jeg kunne for at undlade at blive billedkunstner.

Det med kunsten i mit liv... jeg ved det ikke, som tidligere sagt er det min stemme. Jeg er ikke specielt interesseret i kunst generelt, går ikke voldsomt meget på udstillinger, jeg har nogle fixpunkter og ledestjerner rundt om i Verden, som jeg iagttager, følger og studerer - og indimellem udveksler erfaringer og meninger med. For mig handler det om at dyrke både formen og indholdet, finde frem til det optimale udtryk for den følelse, jeg drømmer om at formidle.

Så, hvor kunsten for mig mest er min egen mulighed for at udtrykke mig og fortælle om dér, hvor jeg mener mennesket er/trænger til at være, er kunsten på samfundsplan en vigtig kilde til perspektivering. Indenfor alle kunstarter er der brug for udtryk, som stiller spørgsmåltegn ved noget i vores liv som mennesker. Vi er styret af en meget dominerende hjerne, som er effektiv til alt muligt og som elsker rutiner og monotoni. Kunsten kan stikke en kæp i hverdagens hjul og få os til at stoppe op og reflektere. Ihvertfald, når det er god kunst.

3. Du maler havet/strandkanten hvor vi står, igen og igen. Kan du fortælle lidt om hvorfor?

Den tid vi lever i, og her i den vestlige teknologiske og industrialiserede verden, går det så stærkt, at vi faktisk ikke længere kan følge med. Rundt omkring er der inden for de seneste 10 år opstået tendenser og trends, som peger mod en enklere tilværelse, hvor hovedet sidder på kroppen. Hverdagen er fyldt med krav om effektivitet, planlægning og optimering. Af samme grund, påstår jeg, bliver vi mere og mere syge, for vores kroppe kan ganske enkelt ikke længere følge trop. Det ultimative sted at finde ro og eftertænksomhed, er havet, eller på randen af det. Det er interessant at iagttage menneskets koreografi, når vi nærmer os havet, vi tager det ind, vi stopper op, tiden går langsommere og vores hoveder lander på kroppen igen. De sansninger vi tager med hjem, øjeblikkene fyldt med denne længsel efter sindsro, det er dét jeg forsøger at fange. De små erindringer vi har på nethinden, hvor erkendelserne ramte os. Havet er aldrig ens, på samme måde som vi aldrig er det, havet er en uudtømmelig kilde til motiver - jeg føler ihvertfald ikke, jeg i nærheden af at have lært af det, hvad jeg skal.

Herover: Return to Self - olie på hør - 80x120 cm

4. Hvordan er livet som fuldtidsmaler? Hvad er godt og hvad er skidt?

Der var engang, hvor jeg drømte om at stå op hver morgen og "bare" skulle præstere at male. Det gør jeg så nu. Jeg kan anbefale, at man tænker sig godt om, inden man kaster alt bort og brænder broerne bag sig og forsøger at leve af det på fuld tid. I kraft af mine mange år i filmbranchen med spredte projekter, er jeg blevet delvist hærdet i forhold til en voldsom usikker, til tider ikke-eksisterende økonomi. Hvor mange synes, det ligner den rene Bohême-tilværelse, kan jeg afsløre, at det er det ikke. Men som tidligere sagt, med alderen er det gået op for mig, at det er dét jeg er bedst til. I gode perioder er det som at leve i Paradiset, i dårlige den rene dødsdrift. Samtidig er der jo en utrolig frihed til at kunne disponere tiden og undersøge livet, vende og dreje sammenhænge og søge at decifrere, hvad det hele er for noget.

5. Mange mener kunstneren har en mørk, melankolsk side, som han skaber ud fra. Har du det?

Her kommer vi ind på noget interessant, nemlig "det personlige udtryk". Med al respekt for alle menneskers drømme og behov for at blive set og hørt, er der en tendens i tiden til, at genveje er noget, der bringer os tæt på lykken. Det dur måske nogle steder, men bare ikke i kunsten.

Grunden til at det hedder "personligt udtryk" er at indtrykkene filtreres gennem os som individer, med al den forskellige bagage vi bærer på. Dér, hvor vi har modet og tør kigge indad og finde den rette kontekst for vores egne livserfaringer, har vi en fantastisk mulighed for at fortælle noget, som næsten alle forstår. Det kræver en del mod i starten, men som tiden går og man eksponerer sit udtryk, kan man mærke, hvor meget det betyder med denne ærlighed.

På helt samme måde har jeg selv nogle tunge ting, jeg roder med. Som regel er det modstanden, der får os til at rykke, det er nok derfor man taler om melankolien, det er ofte smertepunkter. Opgaven består ikke i at udspensle episoder eller direkte visualisere sin bagage, men at perspektivere og almengøre den, så alle forstår og relaterer til den. Det er de færreste ting, vi oplever, som andre ikke kan relatere til, så hvor det er let at tro, man er egocentrisk og navlebeskuende, ligger der i virkeligheden en guldgrube af fine samtaler foran værkerne, fordi man har ramt noget i andre. Det er stort, når det sker. Fra mørket op i lyset, kan man sige.

Kommende udstillinger:

Dronninglund Kulturcenter,14.aug. - 5.sep.

Liza's Gallery, Stege, 15.okt. - 16.nov.

www.nielsvalentin.dk

FB: Atelier Niels Valentin

IG: nielsvalentinHerover: Purple Longing - olie på hør - 100x150 cm  • Comments(0)//www.cobobo.dk/#post34